dijous, 1 de desembre del 2016

En Ranquet i el tresor

Text: Emili Teixidor. 
Il·lustracions: Francesc M. Infante
Publicat per Cruïlla
Vaixell de Vapor (Sèrie vermella) 
Primera Edició, 1986.
136 pàg.

En Ranquet és un noi coix i orfe; després d'una inundació que ha afectat l'internat on viu, l'han enviat durant una setmana al poble de Montitjol, on va nèixer, per tal que l'ajuntament s'en faci càrrec provisionalment.
El batlle es treu el problema de sobre i s'ho fa venir bé per tal de compartir la responsabilitat amb altres persones importants del poble com la senyora Magina, el metge, l'enterramorts…  Cadascú l'acollirà un dia a casa seva fins que hagi de tornar a l'hospici de la ciutat. 

En Ranquet, que no es separa de la seva maleta mal lligada amb cordills i on amaga alguns secrets, no pot fer una altra cosa que deixar-se portar per les circumstàncies mentre va esbrinant detalls de les vides d'aquests personatges i al capdavall, de la seva pròpia història.

La trama es va teixint de casa en casa i les aparicions de l'inspector Innocenci Gandesa i en Camatort, un estrany rodamón, acaben d'arrodonir el relat fins que s'acaben encaixant les peces.

És una de obres més populars de Teixidor, amb una trama entretinguda i un misteri que es manté fins al final. El vocabulari que fa servir és ric en expressions tradicionals que ajuden a descriure la vida dels personatges d'aquest poble, alguns dels quals han viscut o participat a la guerra civil. En Ranquet sembla bellugar-se bé entre aquests adults. Però pensant en els lectors d'avui, és possible que molts d'ells no s'hi identifiquéssin fàcilment amb el protagonista, ja que s'hi percep un salt generacional, justament pel llenguatge que s'hi utilitza. D'altra banda, el context de la història i els propis personatges estan construïts magistralment. Caldria fer la prova proposant el llibre, oi?

A la 4a edició, de 1991, es recomana la seva lectura per a nens a partir de 12 anys. 

Francesc M. Infante il·lustra la portada i contra a l'aquarel·la i l'interior a tinta, amb una figuració clàssica, més propera als seus primers treballs com a dibuixant de comics a principis dels 80 que al seu estil més conegut i reconegut que desenvolupa des dels 90 i fins a l'actualitat, tal com podeu veure a la seva web (veure al final de l'article). De tota manera, en una propera ressenya podreu veure un registre d'Infante sorprenent i amagat entre tanta edició, però això és una altra història…


+info
Emili Teixidor
Francesc Infante
Cruïlla

2 comentaris:

  1. Interessant! Encara que només sigui per saber on i com és el poble de Montijol.

    ResponElimina
  2. M'encanta aquesta idea de "rescatar" obres meravelloses desaparegudes dels catàlegs! Molt bona iniciativa!

    ResponElimina